Biene på gården

  I dag har vi 18 bikuber ved gården. Disse ga oss rundt 300 kg ren honning i 2015. Kubene varierer veldig på hvor mye honning de tar inn. Noen klarer opp mot 60 kg mens andre klarer «bare» 10 kg. Uansett, det er noen flittige vesener som vi alle både mennesker og dyr har stor behov for.

  Vi valgte i 2015 å ikke slynge sommerhonningen, men sparte denne til vi sanket inn etter lyngtrekket. Det ga oss en fin blandings honning som ble mild og god i smaken.

  Slynge; det betyr at vi sentrifugerer ut honningen fra rammene. Det er mange begrep og prosesser honningen skal gjennom før det havner på glass.

  Når vi høster inn honningen begynner den hektiske tiden for en birøkter. En kan ikke etterlate honningen på lager og ta det senere en dag. Vanninnholdet må sjekkes. Normalt må honningen tørke i rammene før den kan slynges. Kanskje opp mot 3 uker før en får en fin vannprosent. Er den for høy blir det ikke særlig god honning ut av det. Er den for lav (under 18% vanninnhold) vil det nærmest være umulig å slynge den ut av rammene. Da blir den skikkelig seig. Vi hadde et vanninnhold på 19-20%. Da får kunden maksimalt ut av produktet, noe vi streber etter å få til.
  Tørkingen krever varme og masse luft som blåser på. Vi kjøpte inn en av-fukter. Det var effektivt på luftfuktigheten. Etter tørking så skrelles rammene og de blir kjørt gjennom en honning-løsner.
  Så slynges de. Etter slynging må den grovsiles og finsiles. For å kunne selges til kunde, så skal den finsiles. Det kan forekomme små voksbiter i honningen hvis en har oversett et lite hull i finsilen, men det er bare sunt:)
  Etter dette skal honningen krystalliseres. Når den slynges, så er den mørk og rennende. Honningen røres i et par dager, så blir den lys og seig. Da er den krystallisert og hele prosessen er gjort etter boken. Er det for høy vanninnhold kan du slite med å få den krystallisert. Vær nøye med vanninnholdet. Anbefaler å kjøpe et refragrometet. Det koster en 5-600.- men er fult vært for at ting ikke skal gå galt. Noen bruker fyrstikkmetoden, men det krever litt tid som birøkter.

  En kan skrive side opp og side ned med birøkt. Det er et merkelig samfunn som lever innen for denne kassen. Skal heller oppdatere på hva som skjer fremover nå som våren kommer. Tror dette blir et spennende år som kommer.

  Nå er mars måned kommet. Gradestokken har krøpet godt oppover og det betyr at biene er ute for å tømme seg. Stakkars, de har holdt seg i hele vinter uten å grise ned kuben, så nå er de glad for å få tatt seg en tur ut i et «privat ærend». Er bare glad ikke nabokona har hvit sengetøy hengende ute. Da er det ikke hvitt særlig lenge. Vi har snø liggende og de har satt sine spor. Sikker en bra gjødsel…
  I denne mnd bytter vi ut bunnbrettene hvis været tillater det og sjekker at de har nok mat igjen. Biene er på jakt etter pollen nå for at dronningen skal sette igang produksjon av nye egg. Det er en god del døde bier å se. Dette er eldre bier fra året før som ikke kunne holde det gående stort lengre. Men, nye bier er i anmarsj, så det blir nok honning i år også=)

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert.